Kermi radiatoren

Kun je je bestaande radiatoren combineren met een warmtepomp?

Denk je eraan om over te stappen op een warmtepomp, maar twijfel je of je je huidige radiatoren dan ook moet vervangen? Doe dan de 50-graden-test! Op deze manier kom je erachter of je jouw woning bij een lagere aanvoertemperatuur nog steeds comfortabel warm krijgt. Stel de aanvoertemperatuur van je cv-ketel in op 50˚C en de thermostaat op de gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 21˚C. Blijft je woning ook bij koud weer, zoals vrieskou, aangenaam warm? Dan gaan jouw radiatoren prima samen met een warmtepomp, die met een lagere aanvoertemperatuur werkt. Deze test is trouwens ook handig als je simpelweg energie wil besparen met de cv-ketel.

Instamat-Leden PR-flexible layout panorama

Zijn je huidige radiatoren geschikt?

Radiatoren zijn prima te combineren met een warmtepomp. Alleen neemt de capaciteit van de radiatoren af omdat een warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur werkt. Een gasgestookte cv-ketel werkt doorgaans met een aanvoertemperatuur van 65˚C tot 80˚C. Daarom is het dus belangrijk om vooraf te beoordelen of je bestaande radiatoren geschikt zijn voor een lagere aanvoertemperatuur. De hoeveelheid en de grootte van de radiatoren speelt hierbij een belangrijk rol, maar de mate van isolatie in de woning is ook van belang. Hoe beter een huis is geïsoleerd, des te minder warmteverlies er is. In goed geïsoleerde woningen zijn radiatoren meestal prima geschikt voor een lage temperatuurverwarming.

De therm-x2-technologie

Krijg je je woning niet comfortabel warm na het doen van de test? Geen probleem! Het wil niet zeggen dat je geen warmtepomp kunt aanschaffen. Wel zijn er dan aanpassingen nodig. Het plaatsen van grotere radiatoren of simpelweg meer radiatoren installeren voor het goed verdelen van de warmte, kan de oplossing zijn. Ook zijn er slimme alternatieven, zoals de innovatieve Kermi-radiatoren met de therm-x2-technologie.

Kermi radiatoren

Deze radiatoren, geschikt voor zowel cv als warmtepomp, verwarmen eerst het voorpaneel voordat het achterliggende paneel wordt opgewarmd (seriële doorstroom). Dit is anders dan bij veel traditionele radiatoren, waarbij alle panelen tegelijk worden opgewarmd. Het voordeel van de Kermi-radiatoren? Ze hebben een snelle opwarmingstijd en de warmte straalt maximaal de ruimte in. Dit geeft een hoge mate van comfort en het is energiebesparend. Bovendien passen de Kermi-radiatoren dankzij hun subtiele en tijdloze design moeiteloos in elke interieurstijl. Kortom, met de juiste radiatoren – of dat nu grotere, extra of Kermi-radiatoren zijn – kun je je warmtepomp optimaal benutten en genieten van een warm en comfortabel huis!

Kermi radiatoren

Het belang van isolatie en rendement

Denk je eraan om je huidige gasgestookte cv-ketel te vervangen door of aan te vullen met een (hybride) warmtepomp? Altijd is het van belang om te kijken of er nog mogelijkheden zijn om extra te isoleren. Want als je minder warmteverlies hebt, hoef je ook minder warmte in huis te brengen. Goede isolatie verlaagt het energieverbruik en de energiekosten. En het verhoogt het warmtecomfort!

Radiator als aanvulling op je vloerverwarmings­systeem

Wist je dat een (elektrische) radiator een prima aanvulling op je vloerverwarmingssysteem is, zoals bijvoorbeeld in de badkamer. Het biedt snel de extra warmte die je wil in deze ruimte waar je je dag begint. Bovendien hebben veel badkamerradiatoren een handige functie om je handdoek of badjas op te warmen, waardoor het afdrogen nog aangenamer wordt. Heb je ook wel eens gedacht aan een elektrische handdoekwarmer? De JAY is zo’n fraaie handdoekwarmer voor nog meer luxe en comfort!

Instamat_Deco-Light_CV Instamat_Freja

Inspiratieboek

Designradiatoren zijn er in alle soorten, maten en kleuren en kun je helemaal laten aansluiten op jouw woonstijl. Of je nu gaat voor modern, industrieel of landelijk, voor iedere smaak is er wel een keus. Wil je inspiratie opdoen? Vraag dan het gratis inspiratieboek aan en laat je verrassen!

Instamat Inspiratieboek

Conclusie

Ja, een warmtepomp kan gecombineerd worden met je bestaande radiatoren, maar het succes hangt af van de isolatie van je woning en de capaciteit van je huidige verwarmingssysteem. Doe de test en laat je goed adviseren om de beste keuze voor jouw situatie te maken.